2021-10-21 14:13:38

Abdurrahman KUTLU

  • 1167
image

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTELERİNİN KURULUŞU

Konya’nın özlemini çektiÄŸi ve 50’lerden beri uÄŸraÅŸtığı Selçuk Üniversitesi nihayet 1975 yılında Süleyman Demirel hükümeti tarafından kuruldu. 1977 yılında öÄŸrenci alımı yaparak, Zindankale’de bir OrtaöÄŸretim okulunda EÄŸitim- ÖÄŸretime baÅŸladı.
Prof. Dr. İhsan DoÄŸramacı, Yüksek ÖÄŸretim Kanununu (YÖK) hazırlayıp, bu kanun çıkıncaya kadar, 1981, Selçuk Üniversitesi bu ÅŸekilde geldi.
YÖK Kanunu ile bazı yeni üniversiteler kurulmuÅŸ, önceden kurulanlardan bazıları da büyütülmüÅŸtü. Bu büyütülenlerden biri de Selçuk Üniversitesi idi. Akademik ve idari kadro kapasiteleri büyütülmüÅŸ, fakülte sayısı da ikiden sekize çıkarılmıştı. Bu yeni fakültelerden biri de Tıp Fakültesi olmuÅŸtu. DoÄŸramacı, tıp fakültesi de benim Konyalılara hediyem olsun, demiÅŸti. Yeni kurulan Tıp Fakültesi, 1982-83 eÄŸitim öÄŸretim yılında ilk öÄŸrencilerini alarak, eÄŸitim-öÄŸretime baÅŸladı, açılışını yaptı.
Hastane olarak AkyokuÅŸ’ta bulunan GöÄŸüs Hastalıkları Hastanesi tahsis edildi. Bu hastane, 70 dekar bir araziye sahip, aÄŸaçlar, yeÅŸillikler içinde güzel bir hastane idi. Tek binadan ibaretti. Mevcut bina, Tıp Fakültesinin ihtiyaçlarını karşılayamayacak, zamanla etrafına yeni binalar yapılacaktı. Ben Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi akademik kadrosuna 1983 yılı başında Yardımcı Doçent olarak katıldım. Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim BaÅŸkanlığına atandım. Hastane henüz faaliyete geçmemiÅŸti.
Tıp Fakültesi Hastanesi Mart 1983'te açıldı. Açılış bütçe imkanlarının yetersiz olması sebebiyle kolay olmadı. Hastanenin faaliyet geçmesinde, Rektörümüz merhum Prof. Dr. Erol Güngör ve Dekanımız merhum Prof. Dr. Asım Duman’ın büyük emek ve gayretleri olmuÅŸtu. Bu açılışta Konya’nın hayırseverlerin önemli katkıları, çabaları unutulmaz. Hastane faaliyete geçtikten sonra, tedavi giderlerini karşılamayan hastalara yönelik, üç ay ücretsiz hizmet verdi.
Tıp Fakültesinin baÅŸlangıçta bazı bölümlerde hoca eksikliÄŸi vardı. Bunlardan biri de anatomi idi. Buna çözüm olarak, cerrahi branÅŸların kendi alanları ile ilgili anatomi derslerini vermesi kararlaÅŸtırıldı. Bu uygulamada en büyük yük bana kalmıştı. Çünkü benim anlatacağım kas-iskelet sistemi anatomisi, anatominin önemli bir kısmını teÅŸkil ediyordu. Bir sömestrinin nerdeyse tamamında, ortopedi kliniÄŸindeki iÅŸlerimizin (poliklinik hizmetleri, ameliyatlar, asistan eÄŸitimleri vs.) yanında, anatomi derslerini verdim, asistanlarımla beraber pratiklerini yaptırdım. Anatominin ağırlığı bende olduÄŸu için, bu ÅŸekilde üç yıl Anatomi Anabilim Dalının yönetimini de ben yürüttüm.
Tıp Fakültesinin yönetim kurulunda, döner sermayenin kurulmasında ve çeÅŸitli komisyonlarda görev yaptım. 1984 yılında, Alaeddin Kampüsü alanında, Tıp Kültesi EÄŸitim Birimleri ve Hastanesinin temeli atıldı. Temel atma töreninde CumhurbaÅŸkanı Kenan Evren, Vali Kemal KatıtaÅŸ, YÖK BaÅŸkanı Prof. Dr. İhsan DoÄŸramacı, Rektör Prof. Dr. Süleyman Kadayıfcılar hazır bulundu. Bu inÅŸaat, üniversitenin bütün saÄŸlık yatırım ödenekleri hep buraya olmasına raÄŸmen; kısa sürede bitmedi, uzun sürdü. Dolayısıyla Tıp Fakültesi buraya taşınamadı.
Kasım 1995 de Rektörlük görevine baÅŸladım. O zaman kampüsteki bu inÅŸaat 7. katta bulunuyordu. (Hastane binası 14 katlı) inÅŸaatı olabildiÄŸince hızlandırdık.
İnÅŸaatın uzaması sebebiyle, artan akademisyen sayısı ve artan hasta potansiyeli sebebiyle mecburen, hastane etrafında (AkyokuÅŸ’ta) ihtiyaca göre dernek, vakıf, bağışlarla yeni binalar yapıldı. Biz de bir taraftan yapmaya devam ediyorduk. Bu sebeple, buraya da ciddi bir yatırım yapılmıştı.
1977 yıllından itibaren bende, Tıp Fakültesini yeni binası bittikten sonra bu binaya taşıma yerine, yeni binada ikinci bir tıp fakültesinin kurulmasının her yönden daha doÄŸru olacağı fikri ÅŸekillenmeye baÅŸlamıştı.
O zaman sadece İstanbul Üniversitesinin iki tıp fakültesi vardı. Ben, Anadolu’da bir üniversiteye ikinci bir tıp fakültesine YÖK’ün izin vermeyeceÄŸini tahmin ettiÄŸim için, müracaat yapmadık. Müsait bir zamanı beklemeye baÅŸladık.

 

Nihayet 1998 yılında bu fırsatı yakaladık. CumhurbaÅŸkanı Merhum Demirel’i yoÄŸun bir programla üniversitemize davet ettik. 
Kendilerine verdiÄŸim brifingde, yeni bir tıp fakültesi kurulma gerekçesini ayrıntılı olarak anlattım. Meseleyi gayet iyi anladılar ve ikinci tıp fakültesi buraya uygun olur dediler. Bunu akademisyenlere hitap ederken de tekrar ettiler.
Biz artık ikinci tıp fakültesi için YÖK’e müracaatımızı yapabilirdik. Müracaatımızı yaptık. Ama gelen cevap olumsuzdu, yeni bir tıp fakültesine izin verilmiyordu. Biz CumhurbaÅŸkanı Demirel’i haberdar ettik. Demirel YÖK’e yazılı talimat verdi ve yazının bir nüshasını da bize gönderdi. YÖK bunun üzerine, yeni bir tıp fakültesinin kurulma kararı alıp, kararanı Milli EÄŸitim Bakanlığına bildirdi. Milli EÄŸitim Bakanlığı da, prosedür gereÄŸi Maliye Bakanlığının görüÅŸünü sordu. Bunlar 1998 senesinde oldu. Fakültenin Kasım 2001 yılında Bakanlar Kurulunda kurulma kararı alınıncaya kadar, Maliye Bakanı ve bürokratlarını ikna etmek için uÄŸraÅŸtık. Maliye Bakanının ikna olmasında, o zaman Konya Milletvekili ve Kabinede Bakan olan Sayın Mehmet Keçeciler'in yardımı ve desteÄŸi olduÄŸunu belirtmem lazım.
İkinci Tıp Fakültesi kurulunca, Milli EÄŸitim Bakanlığının bunlara istediÄŸi isimlere,
fakültelerin bulunduÄŸu ilçelerin, hastalar ve diÄŸer yönlerden tanınmaların, tariflerin kolay olacağını düÅŸünerek; Mevcut tıp fakültesinin Meram ilçesinde bulunması sebebiyle, MERAM TIP FAKÜLTESi 
Yeni kurulan tıp fakültesi de Selçuklu ilçesinde bulunması sebebiyle: SELÇUKLU FAKÜLTESİ teklifimiz, Milli EÄŸitim Bakanlığı tarafından kabul edildi.
Hastanenin inÅŸaatı 2000 yılında bitmiÅŸ, hizmete açılacak vaziyete gelmiÅŸti.
İkinci Tıp Fakültesi kuruluÅŸu gerçekleÅŸtikten sonra, biz hemen kendi yönümüzden plan ve programlarımızı yaptık, çalışmalara baÅŸladık. Hastanede bölümler, ameliyathaneler, yoÄŸun bakımlara vb , göre her türlü cihaz, malzemeler tesbit çalışmaları yapıldı. 110 bin metre kare kapalı alana sahip, 14 katlı bir hastane sıfırdan, her türlü modern tıbbi cihaz, araç, gereç ve malzemeyle hizmete alınacaktı. Biz hastaneye ait otoparkı, çok geniÅŸ olarak kilitli taÅŸ döÅŸemesini yaparak çoktan hazırlamıştık.
Devletten ihale izni alındı ve ihaleye çıkıldı.
SaÄŸlıklı bir ihale süreci geçirildi. Hiçbir ÅŸaibeye, dedikoduya meydan verilmedi. Her yönden ÅŸeffaflık saÄŸlandı. 65 milyon dolardan baÅŸlatan ihale 28 milyon dolara baÄŸlandı. İhaleyi bir Japon firması kazandı. İhaleye katılan diÄŸer firmalarda ihale süreci ile ilgili hiçbir hoÅŸnutsuzluk olmadı.
2002-2003 EÄŸitim-ÖÄŸretim yılında, yeni tıp fakültesi için öÄŸrenci aldık. Meram Tıp Fakültesi öÄŸrencileri ile beraber derslere baÅŸladılar. Bu fakülte için çeÅŸitli bölümlere 45 asistan aldık, Meram Tıp’ta ilgili bölümlerde ihtisaslarına baÅŸladılar.
İhale dosyası devletin ilgili birimine teslim edildi. Kısa bir süre sonra erken seçim kararı alındı, 2002. Herkes kendi derdine düÅŸtü. Bizim ihale dosyası haliyle iÅŸleme konup alım iÅŸlemi için onay verilmedi, dosya beklemeye bırakıldı.
Seçimden sonra kurulan Abdullah Gül hükümetinin, ülke genelinde 650 yeni projeyi askıya aldığı bildirildi. Bizim hastane de bunların içine sokulmuÅŸ. Halbuki bizim proje yeni bir proje deÄŸil, bitmiÅŸ bir projeydi. Devletin ilgili makamlarına derdimizi anlatamadık.
Bunun üzerine, Konya’nın her kesiminden ileri gelen (siyasi, mahalli idareci, sanayici, oda baÅŸkanı, iÅŸ adamı, basın vb,) yüz civarında insanımızı kampüse davet ettim. Bir ikramdan sonra bitmiÅŸ hastane binasını gezdirdim ve hastanenin açılışa hazır olduÄŸunu, önümüzdeki geçemediÄŸimiz engeli anlattım. Bunun bir ekiple Ankara’ya gidip çözülmesi gerektiÄŸini, bunun yanlış uygulamadan kaynaklandığını, hakkımız olan bir ÅŸeyi istediÄŸimizi uzun uzun anlattım.
Fakat Konya ileri gelenleri bu çaÄŸrıya ilgi göstermediler. Hastane açıldı açılmasına ama, bizim hemen açmak için her türlü hazırlığı yapıp 2003 yılında açabileceÄŸimiz hastane, 2009 yılında açılabildi. 
İkinci Tıp Fakültesi kuruluÅŸu gerçekleÅŸtikten sonra, ilk tıp fakültemize ( Meram Tıp Fakültemize) haksızlık olmasın diye ihtiyacı olan 21 modern ameliyethanesi, yatak katları ve toplantı salonları olan 20 bin metre kare kapalı alana sahip bir binayı iki senede yaptık. Bu inÅŸaat devletin inÅŸaat ödeneÄŸi kullanılmadan (zaten yoktu) bağışlarla ve onarım fasılları kullanılarak yapılmıştı.
Bizden sonraki yıllarda üniversitenin bölünmesinden sonra, bu Tıp Fakültelerin biri Selçuk Üniversitesinde (Selçuklu Tıp Fakültesi), diÄŸeri de NEÜ' de ( Meram Tıp Fakülltesi) yer aldı.
Her ikisi de zengin ve ehliyetli akademik ve idari kadrolarıyla, baÅŸarılı hizmetleriyle yollarına devam etmektedir. Her ikisi de ülkemizde de önlerde tercih edilen tıp fakülteleri arasındadır ve Konya’ya her yönden zenginlik ve güzellik katmaktadır.
Bu Tıp Fakülteleri birinde kuruluÅŸ safhasında bulunmam ve kuruluÅŸuna katkı saÄŸlamam, diÄŸerinin de kuruluÅŸuna vesile olmam sebebiyle benim onur ve gurur duyduÄŸum ülkeme hizmetlerimden olmuÅŸtur. 
Bu sebeple bu fırsatları veren devletimize, bize yardımcı olan üst makamlara, yetkililerine, bana yardımcı olan bütün çalışma arkadaÅŸlarıma ve bu yoÄŸun çalışmalar içerisinde bana tahammül gösteren aileme, teÅŸekkür etmeyi zevkli bir görev sayarım. Rahmete kavuÅŸanları da hayırla, saygıyla yad ederim.

 

Bu haberlere de bakabilirsiniz

15 TEMMUZ MİLLETİN ASALETİDİR..

Tam 7 yıl önce 15 Temmuz gecesi karanlık güçlerin maÅŸası olan fetöcü hain teröristler tarafından ç..

Şehit Dr. Ekrem Karakaya'yı Unutmadık, Unutturmayacağız..

Bugün burada Uzman Doktor Ekrem Karakaya’nın bir yıl önce canice hayattan koparılışının yıl dönümü ned..

KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANIMIZA TEŞEKKÜRLERİMİZİ SUNDUK..

BaÅŸkanımız Prof. Dr. Bahadır Öztürk, Konya BüyükÅŸehir Beledi..