HABER DETAYI

  • 638
image

Pandemide Son Durum

Tarih: 26-07-2021

2020 Mart ayının ortalarında ülkemizde ilk ölümle kendini hissettiren Pandemi ile mücadelemiz bir yılını doldurmaktadır. COVID-19 Pandemisinin tam olarak sonlanmaması bunun devamında Konya’nın yüksek riskli iller arasında olması nedeni ile bir araya gelmiÅŸ bulunuyoruz. Daha önce sizlerle bir araya geldiÄŸimiz de ‘’artık uzun bir süre COVID-19 Pandemisi ile yaÅŸamayı öÄŸrenmemiz, ona göre davranış ve yaÅŸam biçimi geliÅŸtirmemiz gerekiyor‘’ demiÅŸtik. GeldiÄŸimiz noktada aşının bulunmuÅŸ olması, bir yıldır kısıtlamalar ile yaÅŸamamız hem ön cephede mücadele eden saÄŸlık camiasında hem de tüm vatandaÅŸlarımızda bıkkınlık ve rehavetin had safhada olduÄŸunu görmekteyiz. Biz saÄŸlık camiası Pandeminin başından bu yana inanılmaz bir mücadele ile üzerimize düÅŸeni fazlası ile yapma gayreti içinde olduk. 30.000’e yakın vatandaşımız ile birlikte 300 civarında meslektaşımız ve mesai arkadaşımızı bu uÄŸurda kaybettik. Hepsine Allah’tan rahmet milletimize ve yakınlarına baÅŸsaÄŸlığı diliyorum.

Vaka sayılarının genelde düÅŸmesine raÄŸmen Karadeniz sahil kentleri haricinde Konya, Karaman ve Aksaray illerinin yüzsek riskli iller arasında sayılması bizi yeniden üzmüÅŸtür. Konya olarak bu tablonun acilen deÄŸiÅŸtirilmesi, bu sayıların daha aÅŸağılara çekilerek bu potadan çıkılması gerektiÄŸini düÅŸünüyoruz. Gelinen bu noktada öncelikle her fert kendini sorumlu ilan etmelidir. MASKE, SOSYAL MESAFE VE HİJYEN konusunda ne kadar dikkatli davranıp davranmadığımızı kontrol etmeliyiz. Bizler saÄŸlıkçılar olarak bu mücadeleden yıpranmış ve tükenme noktasına geldiÄŸimizi bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Bu tablonun olumlu yönde deÄŸiÅŸmesi hep birlikte sorumlu davranmaktan geçmektedir. Aksi halde esnafımıza uygulanan kısıtlamaların devam etmesi kaçınılmaz olacaktır. Lütfen tüm saÄŸlık çalışanlarının emeklerinin, çabalarının boÅŸa gitmemesi ve iÅŸ yerleri kapalı olan evine ekmek götüremeyen küçük esnafımızın hakkını gözetmek için duyarlı davranalım ve sorumluluklarımızı yerine getirmek için azami gayret gösterelim.

Konya Tabip Odası olarak, Konya’nın baÅŸtan bu yana ilk üçte yer alması son dönem de yüksek riskli iller arasında olmasının sebeplerinin başında;

 1) Maske, Mesafe Kurallarına uymamak,

 2) Toplu organizasyonlar,

 3) Aile içi ziyaretlerinin devam ettirilmesi olarak deÄŸerlendiriyoruz.

          Aşının bulunmuÅŸ olması ve uygulanması hepimizi mutlu etmiÅŸtir. Aşı bu durumda tek silahımızdır. Fakat % 100 koruyucu deÄŸildir. Aşı olmak hastalanmayacağımız anlamına gelmemektedir. Aşının, hasta olan aşılı kiÅŸilerin daha hafif atlatması ve hastane ile yoÄŸun bakıma düÅŸmemelerini saÄŸlayacağına inanıyoruz. Dolayısı ile aşı olanların tedbirler konusunda esneklik göstermemeleri gerekmektedir. Kaldı ki ülkemizdeki aşılama oranları ÅŸu anda bağışıklama oranlarından çok uzaktır. Åžu anda ülkemizde 1.705.000 kiÅŸiye ikinci doz aşı uygulanmıştır. Bu nedenle vatandaÅŸlarımızın hem saÄŸlık camiasına, hem de esnafımız içinde bulunduÄŸu durumu düÅŸünerek daha dikkatli olmaları bizlere güç verecektir.

          Bundan sonra il bazında tedbirlerin alınacağını düÅŸünürsek;

          Konya Tabip Odası olarak Konya için önerilerimiz ÅŸunlardır;

  • Åžehrimize ve ilçelere giriÅŸ çıkışlar HES kodu ile yapılmalı, enfekte olanlar yurtlarda misafir edilmelidirler.
  • Genellikle uyulmasa da hafta sonu sokaÄŸa çıkma yasağından dolayı hafta içi alışveriÅŸ merkezleri mesafe kurallarını zorlamakta olduÄŸundan HAFTA SONU SOKAÄžA ÇIKMA YASAÄžI KALDIRILMALIDIR.
  • Hafta içi 21:00 den sonraki sokaÄŸa çıkma yasağı 19:30 çekilerek, EV ZİYARETLERİ ve OTURMALARI ENGELLENMELİDİR.
  • Hastane randevusu alanlar, köpeklerinin aşı kartı ve diÄŸer bahane sebepler ile sokakta dolaÅŸanlar etkin bir denetimle engellenmeli para cezaları uygulanmalıdır.
  • DüÄŸün ve kına organizasyonları 30 kiÅŸi ile genellemekten ziyade salonun kapasitesi ve havalandırma gibi ekipmanlarına bakılarak her salona ayrı kimliklendirme yapılmalıdır. Bu düzenleme kiÅŸileri kaçak, illegal organizasyonlardan koruma amaçlı denetlenmelidir.
  • Olası bir 3. dalgada Üniversite hastaneleri COVİD-19’ dan arındırılarak eÄŸitim eksiksiz bir ÅŸekilde devam ettirilmelidir.
  • İl Hıfzısıhha Kurullarında saÄŸlık bürokratlarının yanında ( Konya Tabip Odası, Eczacılar Odası, DiÅŸ Hekimleri Odası, Sanayi Odası ve Ticaret Odası gibi ) Sivil toplum kuruluÅŸlarının temsilcileri bulunmalıdır. Artık toplantı yapıyormuÅŸ gibi yapmaktan vazgeçip gerçek toplantılar yaparak istiÅŸare kanalları açık tutulmalıdır.
  • Yeni personel alımları ile insan kaynağının güçlendirilmesi için ValiliÄŸimiz tarafından gerekli makamlara gerekli yazışmaların yapılmasını talep ediyoruz.

     Pandeminin en kısa sürede yok olması ve hep birlikte saÄŸlıklı, mutlu günlerde buluÅŸmak ümidi ile saygılarımı sunarım.

 Dr. Eyüp ÇETİN

  Konya Tabip Odası BaÅŸkanı

DiÄŸer Haberler

15 TEMMUZ MİLLETİN ASALETİDİR..

Tam 7 yıl önce 15 Temmuz gecesi karanlık güçlerin maÅŸası olan fetöcü hain teröristler tarafından ç..

Şehit Dr. Ekrem Karakaya'yı Unutmadık, Unutturmayacağız..

Bugün burada Uzman Doktor Ekrem Karakaya’nın bir yıl önce canice hayattan koparılışının yıl dönümü ned..

KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANIMIZA TEŞEKKÜRLERİMİZİ SUNDUK..

BaÅŸkanımız Prof. Dr. Bahadır Öztürk, Konya BüyükÅŸehir Beledi..